Składniki:
- główka sałaty (masłowej, karbowanej, lodowej)
- 10 dag wołowiny gotowanej lub pieczonej
- plaster ananasa (najlepiej świeżego, ale może też być z puszki)
- 15 dag truskawek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju
- sól
Przygotowanie:
Sałatę podzielić na pojedyncze liście, opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cienkie plasterki. Plaster ananasa pokroić na kawałki. Truskawki opłukać, osuszyć ,odszypułkować. Połowę zmiksować, przetrzeć przez sito, utrzeć z octem i olejem. Resztę truskawek pokroić na cząstki lub plasterki. Sałatę wymieszać z kawałkami mięsa, ananasa i truskawek. Przyprawić solą i pieprzem, polać sosem.