Składniki
-
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 5 szklanek wody
- 3 średnie cebule
- liść laurowy (do smaku)
- ziele angielskie (do smaku)
- ziarnka czarnego pieprzu (do smaku)
- sól, pieprz, ostra papryka mielona (według uznania)
- margaryna do smażenia
- 6 łyżki mąki pszennej
- 2 marchewki
Sposób przygotowania
Skrzydełka ugotować, uważać żeby nie rozgotować, dodać przyprawy ( przyprawy według uznania), marchew. Ostudzić, zimne obtoczyć w mące i obsmażyć. Cebule obrać, pokroić w piórka.
Przygotować zalewę:
1 szklanka octu, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, 5 szklanek wody, liść laurowy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu prawdziwego (zalewę zagotować). W salaterce układamy skrzydełka, na skrzydełka pokrojoną w piórka surową cebulę, pokrojoną marchewkę i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do ostudzenia. Zimną potrawę wstawiamy na 12 godz. do lodówki