1 kg ziemniaków mączystych (odmiany jak na knedle z grzankami)
2 jajka
szklanka mąki
25 dag słoniny
30 dag kwaśnego twarogu
łyżeczka soli
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij z płynu przez ściereczkę. Sok z ziemniaków odstaw w miseczce, aby na dnie naczynia osiadł krochmal. Wodę z wierzchu delikatnie wylej, a krochmal oraz jajka, sól i mąkę dodaj do ziemniaków. Wymieszaj dokładnie, powinno powstać dość gęste ciasto.
Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przełóż na płaski talerz. W płaskim, szerokim garnku zagotuj osoloną wodę. Maczaj w niej łyżkę stołową i gorącą zgarniaj niewielkie porcje ciasta do wody. Od czasu do czasu zamieszaj wodę w garnku, aby kluski nie przywarły do jego ścianek. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
Słoninę pokrój w kostkę, wrzuć na suchą patelnię, ustaw na średnim ogniu i wytop na rumiane skwarki. Twaróg pokrusz na kawałki. Kluski wyłóż na talerze, polej skwarkami i posyp twarogiem. Przed podaniem oprósz lekko pieprzem.