Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Wcale nie banalny, bo pełen wyjątkowych aromatów.
ok. 600 g kurczaka (mogą być udka, korpusy lub skrzydełka); 1 łyżka sosu sojowego; 1 łyżeczka suszonego rozmarynu; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny; 1 cytryna; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka oleju; sól
Mięso umyć, natrzeć solą, rozmarynem, papryką i skórką cytrynową. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Skropić sosem sojowym i olejem. Obłożyć cytryną pokrojoną w plasterki i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodać 1/2 szklanki wody. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 50 minut.
Szklana miska, własność prywatna
Grecka zupa cytrynowa
Ta zupa smakuje jak słońce.
1 i 1/2 l bulionu drobiowego; sok z dwóch cytryn; 2 jajka; 50 g ryżu; świeża kolendra lub natka pietruszki; sól; biały pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucić ryż. Gotować do miękkości (ok. 15 minut). Jajka ubić na pianę z sokiem cytrynowym. Wlewać powoli do garnka z bulionem i ryżem, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, gotować 2-3 minuty na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną zieleniną.
Talerze z białej porcelany 87 zł/szt., Villeroy & Boch. Miseczki, własność prywatna
Schab w pomarańczach
Dzięki pomarańczowej nucie to pieczeń z charakterem.
1 kg schabu bez kości; 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego; 1 pomarańcza; kieliszek białego wytrawnego wina; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki tymianku; 2 łyżki masła; sól; pieprz; tłuszcz do smażenia
Mięso natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do słoika wlać sok pomarańczowy, wino, olej i wsypać tymianek. Zakręcić słoik, energicznie nim potrząsnąć. W ten sposób powstanie zalewa, którą trzeba polać schab. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto, przełożyć do brytfanny, wlać także zalewę; mięso obłożyć pomarańczą pokrojoną w plasterki. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C, co jakiś czas polewając sosem. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i dopiero wtedy pokroić w plastry. Powstały podczas pieczenia sos przelać na patelnię, dodać masło i na silnym ogniu odparować. Podawać razem z mięsem.
Biały półmisek 310 zł, Villeroy & Boch
Babeczki cytrusowe
Małe śliczne babeczki poprawiają humor.
200 g mąki; 100 g schłodzonego masła; 1/2 łyżeczki soli; 1 żółtko; 3 łyżki lodowatej wody; 1/2 szklanki bitej śmietany; 1/2 szklanki jogurtu naturalnego; 1 łyżeczka żelatyny; 1/2 skórki otartej z cytryny; 1 galaretka cytrynowa; 300 g obranych mandarynek; skórka cytrynowa do przybrania
Mąkę z solą przesypać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i ugnieść je z mąką, aż powstaną drobne grudki. Żółtko z lodowatą wodą wlać do miski, ciągle mieszając składniki nożem, aż zaczną się formować większe grudki. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim foremki do babeczek. Spód ciasta nakłuć widelcem. Babeczki upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor i ostrożnie wyjąć z foremek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, przestudzić, a następnie połączyć z jogurtem, bitą śmietaną i otartą skórką z cytryny. Krem nałożyć do babeczek. Pozostawić do zastygnięcia. Galaretkę przygotować z połową wody podaną na opakowaniu, przestudzić i wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała. Mandarynki ułożyć na kremie i polać gęstniejącą galaretką. Udekorować paskami skórki cytrynowej.
Biały tort z cytrynową nutą
Lekki, orzeźwiający w smaku, pyszny i cudownie prosty.
250 ml śmietanki 36%; opakowanie śmietany-fixu; skórka otarta z 1 cytryny; 1/2 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 szklanki cukru pudru; 1 opakowanie cukru waniliowego; 1 gotowy biszkopt pokrojony na 3 części; do nasączenia: łyżka miodu, sok z jednej cytryny, 1 łyżka rumu
Miód, sok, rum i 2 łyżki ciepłej wody wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny. Nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Przełożyć kremem. Kłaść kolejne warstwy biszkoptu, nasączać i przekładać kremem. Resztą kremu posmarować boki i wierzch tortu. Obsypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem tort schłodzić.
Talerz na ciasto 310 zł; kieliszki do szampana 49 zł/szt., Villeroy & Boch
Potrawy, tekst, stylizacja Beata Lipov
Zdjęcia Lubomir Lipov
Beata i Lubomir Lipov
Ona przygotowuje dania według własnych przepisów i nakrywa stół. On fotografuje. Więcej o nich na stronie: www.studiolipov.com