Składniki:
- 4 grube kotlety schabowe
- 10 dag rokpola
- 1 cebula
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- 2–3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2–3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W kotletach, ostrym nożem, ponacinaj głębokie kieszenie (uważaj, żeby nie przeciąć na wylot). W środku i na zewnątrz oprósz pieprzem i skrop sokiem cytrynowym. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Przygotuj serowy farsz: rokpol zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ser wymieszaj z cebulą, czosnkiem i ziołami. Napełnij nim kieszenie w mięsie i zepnij wykałaczkami.
- Kotlety obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kotlety na rumiano z obu stron. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem kilka minut, aż ser w środku się roztopi, a mięso będzie miękkie.
- Kotlety ułóż na talerze, usuń wykałaczki. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą.