Schab z porami i boczkiem - przepis

Do pieczeni przygotuj pyszną salsę z mango
/ 24.05.2012 06:29

Przygotowanie 2,5 godz.
Porcja ok. 430 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 1,2 kg schabu bez kości
- średniej wielkości por
- 25 dag boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawa do mięsa wieprzowego GALEO
- Pieprz czarny mielony GALEO
- sól
- łyżka oleju

Salsa:
- dojrzałe mango
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki Curry GALEO
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka oliwy

Sposób wykonania schabu:
1. Schab umyj, natrzyj solą.  Zrób nacięcia w mięsie w poprzek na głębokość ok. 2 cm.  Olej wymieszaj z Przyprawą do mięsa wieprzowego GALEO, Pieprzem czarnym mielonym GALEO i posiekanym czosnkiem.

2. Boczek pokrój w paski. Por umyj i zblanszuj. W nacięcia włóż po kawałku boczku i pora. Posmaruj olejem z przyprawami. Zawiń w folię aluminiową i zapiekaj 60 min (160 st.). Zdejmij folię i zapiekaj kolejną godzinę, polewając powstałym podczas pieczenia sosem.

3. Przygotuj salsę: mango umyj, obierz, wyjmij pestkę. Zmiksuj  z oliwą, Curry GALEO, cukrem. Wymieszaj ze szczypiorkiem. Podawaj do mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA