Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 105 min
Porcja: 280 kcal
Składniki dla 6–8 osób:
- 1,8 kg schabu bez kości
- surowy ananas
- sól, pieprz
- cukier
- cytryna
- czosnek
- po pęczku natki, lubczyku, tymianku, kolendry
- 2 łyżki mrożonego szpinaku
- olej
- białko
Sposób wykonania:
1. Obierz ananas, wytnij zdrewniały środek, a miąższ pokrój w słupki. Mięso opłucz, osusz. Długim, cienkim nożem wytnij
w schabie (przez całą długość) dwie kieszonki. W każdą wetknij słupki ananasa.
2. Obierz cytrynę, skórkę pokrój w cieniutkie paseczki, wyciśnij sok. Schab skrop odrobiną soku z cytryny, natrzyj cukrem, solą i pieprzem. Odstaw na 2–3 godziny do lodówki.
3. Następnie mięso przełóż do brytfanki, skrop olejem. Piecz około 90 minut w temperaturze 190 st.
4. W tym czasie opłucz zioła, posiekaj. Przełóż do miseczki. Dodaj szpinak, posiekany czosnek i połowę skórki cytrynowej oraz białko i łyżeczkę oleju. Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
5. Schab wyjmij z piekarnika i posmaruj przygotowaną masą ziołową. Ponownie wstaw do piekarnika (180 st.) na 10–15 minut.
6. Gotową pieczeń przełóż na półmisek, posyp resztą paseczków skórki cytrynowej. Schab podaj z bukietem młodych warzyw, polanych stopionym masłem.
Wielkanocne przepisy - forum >>
Schab wiosenny na zielono
Jeśli chcesz sprawdzić, czy mięso jest upieczone, wbij w nie patyczek. Jeżeli wypłynie klarowny sok, pieczeń jest gotowa.