Składniki:
- zielona papryka- 1 żółta papryka
- 1 ogórek
- 3 pomidory
- 1 cebula szalotka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki kaparów
Na sos:
- 3 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki bulionu warzywnego z kostki
- 6–8 łyżek oliwy
- tymianek
- sól, pieprz
Na grzanki:
- 6 kromek chleba pszennego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, oczyść, pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj tuńczyka rozdrobnionego widelcem na kawałki oraz kapary.
2. Na sos wymieszaj ocet winny z bulionem warzywnym i oliwą. Dodaj sporą szczyptę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowanym sosem skrop sałatkę.
3. Kromki czerstwego chleba natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzanki. Usmaż na złoty kolor. Po ostudzeniu posyp sałatkę.
2. Na sos wymieszaj ocet winny z bulionem warzywnym i oliwą. Dodaj sporą szczyptę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowanym sosem skrop sałatkę.
3. Kromki czerstwego chleba natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć grzanki. Usmaż na złoty kolor. Po ostudzeniu posyp sałatkę.