Składniki:
- 4 średnie kotlety z rostbefu (po 15–20 dag)
- 6 łyżek bardzo ostrej musztardy (np. Dijon, angielskiej)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 kg ziemniaków średniej wielkości
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj na jednolitą zalewę musztardę, olej, sos sojowy oraz szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj zalewą, przykryj i odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Ziemniaki umyj, wyszoruj, następnie każdy zawiń w mały kawałek foli aluminiowej. Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki możesz również upiec na grillu( ok. 10 minut).
- Mięso wyjmij z lodówki, oczyść z zalewy. Na patelni grillowej rozgrzej nieco oleju, połóż kotlety. Smaż 5–6 minut z każdej strony, aż mięso będzie wystarczająco usmażone. Podawaj z ostrą musztardą, ziemniakami i zieloną sałatą.