Rostbef w musztardzie

Z patelni grillowej, z pieczonymi ziemniakami
/ 22.09.2013 16:41
DRUKUJ PRZEPIS
Rostbef w musztardzie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 średnie kotlety z rostbefu (po 15–20 dag)
  • 6 łyżek bardzo ostrej musztardy (np. Dijon, angielskiej)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 kg ziemniaków średniej wielkości
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszaj na jednolitą zalewę musztardę, olej, sos sojowy oraz szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj zalewą, przykryj i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  2. Ziemniaki umyj, wyszoruj, następnie każdy zawiń w mały kawałek foli aluminiowej. Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki możesz również upiec na grillu( ok. 10 minut).
  3. Mięso wyjmij z lodówki, oczyść z zalewy. Na patelni grillowej rozgrzej nieco oleju, połóż kotlety. Smaż 5–6 minut z każdej strony, aż mięso będzie wystarczająco usmażone. Podawaj z ostrą musztardą, ziemniakami i zieloną sałatą.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA