Składniki:
- 2 średnie polędwiczki wieprzowe
- 8 długich i cienkich plastrów szynki suszonej (tzw. dojrzewającej) lub surowego boczku
- po 2 łyżki masła i oleju
- 2–3 cebule szalotki
- 3 łyżki białego wytrawnego wina lub sherry
- 3 łyżeczki marynowanego pieprzu
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Opłukane mięso pokrój na 8 grubych plastrów. Każdy owiń w szynkę i zepnij wykałaczkami. Oprósz pieprzem, obsmaż z każdej strony na oleju z rozpuszczonym masłem. Zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. na 10 minut.
- Przygotuj sos: na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż szalotki, podlej winem i duś 3 minuty. Następnie dodaj pieprz marynowany oraz śmietanę. Sos dopraw pieprzem i solą. Gotuj kolejne 3 minuty.
- Polędwiczki ułóż na półmisku. Polej sosem pieprzowym.