Składniki:
- 4 sznycle z piersi indyka
- 20 dag żurawiny
- 4 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- tymianek
- 1–2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Sznycle lekko rozbij, wkładając je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Posmaruj cienko masłem, oprósz solą i pieprzem.
- Żurawiny przebierz, opłucz, osącz. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w zapałkę. Owoce włóż do rondelka. Dodaj miód, skórkę otartą z cytrusów i wyciśnięty z nich sok. Dopraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zagotuj pod przykryciem, odstaw z ognia i ostudź.
- Na każdym sznyclu połóż łyżkę przygotowanych owoców. Zwiń roladki, obwiąż nicią. W rondlu rozgrzej olej. Obsmaż roladki na rumiano. Dodaj pozostałą mieszankę owocową. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.