Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 70 dag leśnych grzybów
- 20 dag ryżu
- 10 dag sera żółtego
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 5 łyżek oliwy
- 4 łyżki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- tymianek
- pieprz czarny i czerwony nsól
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, pokrój. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj grzyby i smaż, mieszając, aż płyn lekko odparuje.
- Wsyp opłukany ryż i smaż, aż stanie się szklisty. Wlej bulion i wino. Dopraw solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Przykryj, ogrzewaj ostrożnie 20 minut. Dodaj masło, starty ser i czerwony pieprz.