Składniki:
Klasyczny schabowy z frytkami:
- 600 g obranych ziemniaków
- 2 schabowe
- jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Schabowy w wersji FIT:
- 500 g obranej kalarepy
- 2 schabowe
- jajko
- biały sezam
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Urządzenie Philips Airfryer dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki zawierające do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku zwykłego smażenia. Możesz więc cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw w ich zdrowszym wydaniu!
Czy wyobrażasz sobie przygotowanie kotleta schabowego bez smażenia? Wtedy przestaje to już być tradycyjne polskie danie. Jeśli jednak zależy Ci na tradycyjnym i jednocześnie zdrowym gotowaniu, wcale nie musisz rezygnować ze smażenia.
Możesz za to pożegnać się z nadmiarem tłuszczu, sprawiając że przygotowana potrwa stanie się zdrowsza! Wystarczy wykorzystać urządzenie Philips Airfryer, w którym można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować, otrzymując walory smakowe jak przy tradycyjnym smażeniu.
W dodatku Airfryer jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które dzięki technologii RapidAir umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza. Jeśli nie wierzysz, wypróbuj przepisy na kotlet schabowy z frytkami specjalnie przygotowane przez Piotra Kucharskiego.
Przepis na klasyczny schabowy z frytkami:
- Obrane ziemniaki pokrój na frytki, umieść w misce z wodą na 15 minut, aby wypłukać skrobię z zewnętrznej warstwy frytek.
- Nagrzej urządzenie Airfryer do 160°C.
- Umieść frytki w dużej misce, skrop je oliwą i wymieszaj, aby je natłuścić.
- Następnie przełóż frytki do kosza urządzenia Airfryer.
- Wsuń́ kosz do urządzenia Airfryer i ustaw minutnik na 14 minut.
- Gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, wysuń́ kosz i potrząśnij frytkami.
- Zmień́ temperaturę na 180°C i ustaw minutnik na kolejnych 12 minut.
- W tym czasie lekko roztłucz schabowe, posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
- Zanurz w roztrzepanym jajku i opanieruj w bułce tartej.
- Po 6 minutach wysuń́ kosz i ponownie potrząśnij frytkami.
- Przesuń je na jeden bok, a w wolnej części ułóż schabowe.
- Smaż do czasu, gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, frytki nabiorą złocistobrązowej barwy, a schabowe się przypieką. Posyp solą.
- Podawaj na półmisku.
Tak przygotowane danie z pewnością będzie smaczne, ale przede wszystkim jest mniej tłuste, gdyż do smażenia potrzebujesz tylko 2 łyżeczek oliwy! Usmażone w urządzeniu Airfryer frytki i kotlet mogą więc zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu. A jeśli wolisz postawić na coś jeszcze mniej kalorycznego lub unikasz glutenu, wypróbuj przygotowaną przez Piotra Kucharskiego wersję fit z sezamową panierką i frytkami z kalarepy.
Przepis na kotlet schabowy w wersji FIT:
- Obrane kalarepy pokrój na frytki.
- Nagrzej urządzenie do 160°C.
- Umieść kalarepki w dużej misce, skrop je oliwą i wymieszaj, aby je natłuścić́.
- Przełóż do kosza i napełniony kosz wsuń́ do urządzenia Airfryer. Ustaw minutnik na 14 minut.
- W tym czasie lekko roztłucz schabowe, posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
- Zanurz w roztrzepanym jajku i opanieruj w sezamie.
- Gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, wysuń́ kosz i potrząśnij frytkami.
- Zmień́ temperaturę na 180°C i ustaw minutnik na kolejnych 6 minut.
- Przesuń frytki na jeden bok, a w wolnej części ułóż schabowe.
- Smaż do czasu, gdy włączy się sygnał dźwiękowy minutnika, frytki nabiorą złocistobrązowej barwy, a schabowe się przypieką. Posyp solą.
- Podawaj na półmisku.