Składniki:
- 60 dag mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 5 dag tartego parmezanu
- szklanka jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mielona słodka papryka
- cukier, sól, pieprz
Dodatki:
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag marchwi
- 2 łyżki masła, sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewki obierz, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj do miękkości (około 20 minut), a następnie oddzielnie utłucz z masłem na purée. Połowę ziemniaczanej masy wymieszaj z marchewkową.
- Do mielonego mięsa dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, wbij jajko, wsyp tarty parmezan. Masę mięsną dopraw do smaku mieloną papryka, solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Z przygotowanej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Dokładnie obtocz je w mące. Klopsiki włóż do gorącego bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10–15 minut.
- Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli. Pulpeciki ułóż na talerzach i polej sosem koperkowym.
- Ziemniaczane i marchewkowe purée przełóż do szprycki cukierniczej i dookoła pulpecików wyciśnij kolorowe rozetki.