Prowansalska wątróbka cielęca

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
1 łyżka przecieru pomidorowego,
50 dag wątróbki cielęcej,
50 dag pomidorów,
7 dag cebuli,
2 ząbki czosnku,
odrobina mąki,
łyżka topionego masła,
5 łyżek wytrawnego białego wina,
5 łyżek wywaru cielęcego (z koncentratu),
pieprz Cayenne,
1 szczypta cukru,
1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
1 dag posiekanych listków szałwii,
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
W plastry pokroić wątróbkę. Sprzyć pomidory, usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Obrać cebule i czosnek. Pokroić w kostkę. Obtoczyć wątóbkę w mące. Podsmażyć. Posolić. Popieprzyć. Wyjąć z patelni. Wsypać czosnek i cebulę. Podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i pomidory. Wlać wino i wywar. Dodać cukier, pieprz kajeński i sól do smaku. Sos gotować ok. 10 minut. Dodać wątróbkę. Oprószyć ziołami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA