Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe (po ok. 40 dag)
- 12 plasterków suszonej szynki
- 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
- 50 dag świeżego szpinaku
- 6 łyżek masła
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 10 czarnych oliwek
- 3 młode cebulki
- kilka gałązek tymianku
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Polędwiczki opłucz, każdą pokrój na 6 plastrów, zalej winem, dodaj kilka gałązek tymianku i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie osusz. Kawałki mięsa owiń w szynkę, zepnij wykałaczkami i oprósz pieprzem.
- Szpinak opłucz, pokrój. Wyłóż na roztopione masło z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w plasterki cebulką. Smaż, aż składniki zmiękną. Dodaj przekrojone na pół oliwki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż polędwiczki.
- Polędwiczki w suszonej szynce podawaj ze szpinakiem.