Składniki:
- 1,2 kg polędwiczek wieprzowych (4 sztuki)
- 2 jajka
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 10 dag łuskanych orzechów laskowych
- 10 dag obranych migdałów
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
oraz:
- 20 dag czerwonej soczewicy w połówkach
- 2 cebule
- 10 dag boczku wędzonego
- puszka pomidorów
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczki umyj, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj, chłodź 30 min.
- Boczek pokrój w kostkę, podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj soczewicę i rozgniecione pomidory z zalewą. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Duś 10 min. Ułóż w formie.
- Mięso obsmaż na oleju. Ułóż na soczewicy. Orzechy i migdały zmiksuj, wymieszaj z jajkami, tartą bułką i musztardą. Pastą oblep wierzch i boki polędwiczek. Piecz ok. 20 min, aż wierzch się zarumieni. Zostaw jeszcze 10 min w piecu.