Składniki:
- 45 dag polędwicy wołowej
- 25 dag pieczarek
- 2 cebule
- ugotowana marchew
- łyżka masła
- konfitura z żurawin
- 2 łyżki startego sera
- 2 łyżki mąki
- olej
- szklanka bulionu
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Polędwicę pokrój w plastry, lekko rozbij, oprósz pieprzem. Pieczarki, cebulę i marchew posiekaj. Pieczarki i cebulę uduś na maśle. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z serem i marchwią.
- Farsz nałóż na płaty mięsa, zwiń, zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką. Obsmaż na oleju. Przełóż do rondla, podlej bulionem, dodaj resztę cebuli, liść laurowy, ziele angielskie. Duś na małym ogniu do miękkości, w razie konieczności podlewając wodą lub bulionem. Polej konfiturą. Podawaj z kluskami francuskimi i sałatą z sosem winegret.