Składniki
Ciasto:
- 500g przesianej mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
- Sól do smaku
Dodatki:
- 2 łyżki TABASCO ® Habanero
- 1/2 szklanki sosu marinara lub przecieru pomidorowego
- 1 szklanka cienkich plasterków ananasa
- 1 szklanka cienkich plasterków szynki pieczonej, pociętej na kawałki
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli
- 3/4 szklanki tartego sera mozzarella
-
Sposób przygotowania
W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Oba sosy dokładnie wymieszaj i gotową mieszanką posmaruj wierzch ciasta. Całość kolejno posyp ananasem, szynką, zieloną cebulką i mozzarellą. Pizza powinna się piec 15-17 minut w 250 stopniach Celsjusza. Gotową kroimy w równe trójkąty i podajemy natychmiast.