Składniki:
- 1,2 kg filetu z piersi indyka
- 20 dag marynowanych oliwek
- 10 dag tartego sera
- szalotka
- 10 dag pieczarek
- 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 4 ząbki czosnku
- kieliszek białego półwytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Szalotkę i pieczarki posiekaj, podsmaż na łyżce masła. Dodaj pokrojone pomidory, oliwki, tartą bułkę, ser, śmietanę i żółtka. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Filet umyj, natrzyj solą i pieprzem. Natnij w mięsie głęboką kieszeń, napełnij ją farszem, zepnij wykałaczkami. Obsmaż na złoto na oleju. Przełóż do brytfanki. Podlej winem. Przykryj i piecz ok. 50 min (180 st.). Pod koniec pieczenia odkryj, posmaruj pieczeń masłem i posyp plasterkami czosnku.