Pierogi kowieńskie

Pierogi kowieńskie tradycyjnie nadziewa się farszem z jajek, cebuli i wędzonego boczku
/ 27.09.2012 06:39
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 75 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 4 łyżki soku z cebuli
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • sól

Farsz:
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 5 jajek na twardo
  • surowe jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżka oleju
  • cząber
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej ze szczypta soli,  wbij jajka i żółtka, wlej sok z cebuli. Zagnieć ciasto. Przykryj, odstaw na 30 min.
  2. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Odetnij plaster boczku, resztę zmiel z jajkami na twardo. Wbij surowe jajko, dodaj natkę i tartą bułkę. Dopraw cząbrem, solą i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, szklanką wytnij krążki.  Na każdym ułóż po łyżeczce farszu i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 3 min od wypłynięcia. Polej skwarkami z odłożonego plastra boczku.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: pierogi

Redakcja poleca

REKLAMA