Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 20 dag śliwek węgierek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki wina
- 2 łyżki śliwowicy
- 2-3 ząbki czosnku
- po 3–4 gałązki majeranku, szałwii, oregano, rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Śliwki umyj, osusz, wydryluj i w miejsce po pestce włóż trochę masła. Ostrym nożem zrób w mięsie głębokie nacięcie i włóż w nie śliwki. Wierzch schabu obłóż gałązkami ziół i uformuj pieczeń, obwiązując mięso nicią kuchenną.
- W brytfance rozgrzej oliwę, obsmaż mięso na rumiano ze wszystkich stron. Polej winem. Jeżeli zostały śliwki, wrzuć je do brytfanny. Piecz około godziny w temp. 180 stopni, polewając powstałym sosem.
- Pod koniec pieczenia polej wierzch pieczeni śliwowicą. Gotową pieczeń przykryj i pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu usuń nici i pokrój na plastry.