Składniki:
- 1,2 kg udźca indyka
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pesto paprykowego
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- łyżka musztardy miodowej
- suszone zioła prowansalskie
- słodka i ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz. Natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą, świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 30 minut.
Papryki opiecz w piekarniku, usuń skórkę, pokrój w paski. Posyp ziołami prowansalskimi, mielonymi paprykami, solą i pieprzem. W mięsie natnij głęboką kieszeń. Posmaruj ją paprykowym pesto i napełnij paskami papryki.
Brzegi mięsa zepnij wykałaczkami lub zaszyj nicią kuchenną. Pieczeń posmaruj musztardą, obsyp suszonymi ziołami.
Ułóż w brytfance, podlej kilkoma łyżkami wody.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piecz 10–15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 50 minut. Często polewaj wytworzonym sosem. Upieczone mięso pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Papryki opiecz w piekarniku, usuń skórkę, pokrój w paski. Posyp ziołami prowansalskimi, mielonymi paprykami, solą i pieprzem. W mięsie natnij głęboką kieszeń. Posmaruj ją paprykowym pesto i napełnij paskami papryki.
Brzegi mięsa zepnij wykałaczkami lub zaszyj nicią kuchenną. Pieczeń posmaruj musztardą, obsyp suszonymi ziołami.
Ułóż w brytfance, podlej kilkoma łyżkami wody.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piecz 10–15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 50 minut. Często polewaj wytworzonym sosem. Upieczone mięso pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.