Składniki:
- 40 dag makaronu rurki
- 35 dag mięsa mielonego
- 20 dag mrożonego zielonego groszku, ew. puszka groszku
- puszka czerwonej fasoli (ok. 30 dag)
- szklanka przecieru pomidorowego
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag tartego żółtego sera
- pokrojony szczypiorek
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
- mielony pieprz
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
- Przygotuj sos: na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną z czosnkiem, następnie dodaj mielone mięso, smaż na małym ogniu ok. 5 minut i rozdrobnij widelcem, by nie było większych grudek.
- Czerwoną fasolę osącz na sicie, opłucz, dodaj do mięsa razem z groszkiem i przecierem pomidorowym. Duś na małym ogniu ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą ostrej papryki, dokładnie wymieszaj, po czym duś jeszcze 3 minuty na małym ogniu.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, osącz. Włóż z powrotem do garnka, wlej sos i dokładnie wymieszaj. Możesz też całość chwilę podgrzać, mieszając, na mały ogniu. Nałóż makaron na talerze, posyp serem i pokrojonym szczypiorkiem.