- 1 kg mrożonych ośmiorniczek typu „baby”
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 10 dag suszonych pomidorów
- puszka pomidorów bez skórki
- liść laurowy
- mięta
- koper
- natka pietruszki
- 20 dag świeżego bobu
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Ośmiorniczki rozmroź, a następnie gotuj przez 10–15 minut w lekko osolonym wrzątku.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj obgotowane ośmiorniczki i wino. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
3. Suszone pomidory pokrój na paseczki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami z puszki i listkiem laurowym. Dodaj kilka listków mięty, natkę pietruszki i trochę kopru. Ośmiorniczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut.
4. Bób ugotuj w osolonej i osłodzonej wodzie w osobnym garnku. Odcedź i pod koniec duszenia dodaj na patelnię. Serwuj gorące, najlepiej z lampką tego samego wina, które dodałaś do dania.
Kulinarne inspiracje - forum >>