Składniki:
- 20 dag ryżu- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka masła
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- olej
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- pół strąka czerwonej papryki
- pół puszki ananasa
- 10 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
2. Filet opłucz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją zrumień.
3. Groszek wrzuć na sito, przelej wrzątkiem, osącz. Kukurydzę i ananas osącz z zalewy.
4. Pomidory i paprykę umyj, pokrój w kostkę, usuń nasionka.
5. Ryż wymieszaj z kurczakiem i cebulą oraz groszkiem, kukurydzą, ananasem, papryką i pomidorem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przekładaj do niego ryżową masę, przesypując startym serem.
7. Wyrównaj powierzchnię, posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 25 min w piekarniku o temp. 190 st. C.