Okonie z kurkami

Świetnie smakują z pieczywem!
/ 07.08.2013 08:08
DRUKUJ PRZEPIS
Okonie z kurkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 220 min
Ilość kalorii: 260 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 okonków
  • 50 dag kurek
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 3 średnie cebule
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Sprawione rybki dokładnie opłucz i lekko natrzyj solą oraz pieprzem. Obłóż umytą cytryną pokrojoną w plasterki i 7 gałązkami rozmarynu. Przykryj i odstaw do lodówki na 3 godz.
  2. Okonki oczyść z marynaty, ułóż w wysmarowanym łyżką masła naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. i piecz około 10 minut.
  3. Na patelni rozgrzej resztę masła i olej, włóż pokrojoną w krążki cebulę, lekko przesmaż. Dodaj oczyszczone kurki, igiełki rozmarynu, wlej bulion. Duś pod przykryciem 10 minut. Oprósz solą i pieprzem. Ryby polej sosem z kurkami i piecz kolejne 20 minut. Możesz też upiec je pod przykryciem. Wtedy wydłuż czas pieczenia o 5–10 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA