Składniki:
- 8 okonków
- 50 dag kurek
- 8 gałązek rozmarynu
- 1 cytryna
- 3 średnie cebule
- szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Sprawione rybki dokładnie opłucz i lekko natrzyj solą oraz pieprzem. Obłóż umytą cytryną pokrojoną w plasterki i 7 gałązkami rozmarynu. Przykryj i odstaw do lodówki na 3 godz.
- Okonki oczyść z marynaty, ułóż w wysmarowanym łyżką masła naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. i piecz około 10 minut.
- Na patelni rozgrzej resztę masła i olej, włóż pokrojoną w krążki cebulę, lekko przesmaż. Dodaj oczyszczone kurki, igiełki rozmarynu, wlej bulion. Duś pod przykryciem 10 minut. Oprósz solą i pieprzem. Ryby polej sosem z kurkami i piecz kolejne 20 minut. Możesz też upiec je pod przykryciem. Wtedy wydłuż czas pieczenia o 5–10 minut.