Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kiełbasy
- 9 klusek śląskich
- dwie garści fasolki szparagowej
- 2 jajka
- 3 plastry żółtego sera
- 1 cebula
- 2 pomidory pęczek pietruszki
- majeranek
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na dnie naczynia żaroodpornego układami warstwy: lekko podgotowane fasolki szparagowe, pomidory, posiekane w kostkę cebule oraz nać pietruszki. Na to wędruje sos powstały z wymieszania ketchupu, majonezu, śmietany i musztardy wraz z solą i pieprzem.
- Kolejne warstwy to: pocięte na plastry kluski śląskie, plastry kiełbasy. Całość doprawiamy majerankiem i słodką papryką. Po 15 min zapiekania w piecu (temp. 180 st. C) dodajemy plastry zółtego sera oraz rozbite jajka. Zapiekamy jeszcze przez 8 min. Smacznego!