Naleśniki prowansalskie

Cebulę zeszklić na patelni, dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić do wyparowania wody. Na końcu doprawić do smaku.
/ 20.10.2006 11:17

Składniki

  • 12 usmażonych naleśników
  • 10 dag żółtego sera
Farsz:
  • 3 duże cebule
  • 30 dag pieczarek
  • sól, pieprz, szczypta papryka w proszku
Sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta ziół prowansalskich
  • nie mniej bazylii
  • kapka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Farsz:

Cebulę zeszklić na patelni, dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić do wyparowania wody. Na końcu doprawić do smaku.

Sos:

Pomidory przełożyć do niewielkiego garnka i zagotować, często mieszając. Dolać oliwę z oliwek. Dodać też zmiażdżony czosnek i zioła.

Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w ruloniki. Wszystkie ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Całość posypać jeszcze żółtym serem i zapiekać aż do momentu, gdy tan właśnie ser się rozpuści.