Młode ziemniaki na zimno i na ciepło - prosty przepis

Młode ziemniaki na zimno i na ciepło - prosty przepis fot. Adobe Stock
Z dwoma rodzajami sosów do wyboru!
/ 03.07.2018 16:14
Młode ziemniaki na zimno i na ciepło - prosty przepis fot. Adobe Stock

Przygotowanie 20 min
Gotowanie ok. 20 min
Porcja 330 kcal


Przepis na 4 porcje:
- 1 kg małych ziemniaczków

Sos ciepły:
- posiekana ostra papryczka
- posiekana średnia cebulka
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- kilka listków kolendry

Sos zimny:
- 3 łyżki śmietany 18 proc. tł.
- 3 czubate łyżki majonezu
- po pół pęczka posiekanych ziół (dymki, natki, koperku) 
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- szczypta cukru

Sposób wykonania:
1. Na oliwie przesmaż posiekaną ostrą papryczkę z posiekaną cebulą. Zdejmij z ognia, dodaj musztardę oraz ocet winny. Dopraw solą oraz szczyptą mielonego pieprzu.

2. Na sos zimny wymieszaj majonez ze śmietaną i ziołami. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.



3. Wyszorowane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, osącz. Połowę jeszcze gorących wymieszaj z sosem, z ostrą papryczką oraz kolendrą. Od razu podawaj. Resztę ziemniaków ostudź i wymieszaj z sosem ziołowym. Posyp listkami bazylii.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA