Składniki:
- 6 filetów śledziowych matjas
- szklanka mleka
- 10 dag liści świeżego szpinaku
- 2 jajka
- szklanka mąki
- szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filety śledziowe opłucz, zalej mlekiem, odstaw na 4 godziny, odsącz.
- Liście szpinaku opłucz, porwij na kawałki, zmiksuj z jajkami, mąką, śmietaną, wodą i przyprawami na gładkie ciasto.
- Filety przekrój na pół, panieruj w mące. Zanurz w cieście i smaż na głębokim oleju na złoty kolor.
- Podawaj z sałatką z ogórka kiszonego, czerwonej papryki, cebulki oraz oliwy.