Małe wielkie przyjęcie

Zaskocz swoich znajomych. Zaproś ich na kolację w pierwszy wiosenny weekend i udowodnij, że zdrowe może być pyszne!
/ 23.03.2007 15:13
Nie ma tu jasnego pieczywa i makaronu, nie ma też, choć czcimy wiosnę - nowalijek, bo jak wiadomo są niezdrowe. Za to jest dużo białka, są ryby, ciasteczka z sera, chipsy z jabłek, rumiane pulpeciki. Są też tłuszcze. Ale tylko zdrowe: oliwa z oliwek i olej rzepakowy. A toast za pomyślność na wiosnę wznosimy ponczem z granatów!

Oto przykład wykwintnego menu według zaleceń lekarzy. Brzmi zniechęcająco? To tylko pozory! Tę kartę dań przygotowali specjalnie dla nas eksperci od diety South Beach, która służy zarówno zdrowiu, jak i sylwetce. Twórcy diety, amerykańscy kardiolodzy najlepiej wiedzą, jak jeść do woli i nie tyć. Nie musisz więc liczyć kalorii ani odmierzać porcji. W dodatku bardziej pracochłonne dania (np. pulpeciki) możesz przygotować wcześniej, zamrozić i wyjąć przed imprezą. Wszystkie produkty są bezpieczne dla sylwetki!

Rumiane pulpeciki
PRZYGOTOWANIE: dość pracochłonne
CZAS: 15 minut
KALORIE: 120 kcal

- 50 dag mielonej polędwicy wołowej
- 2 duże jajka
- cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szkl. natki pietruszki
- 3/4 łyżeczki bazylii i pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 100 g wina (czerwone wytrawne)
- 1/4 szklanki keczupu
- 2 szklanki bulionu wołowego

1. Wymieszaj wołowinę, jajka, cebulę, posiekaną natkę, bazylię, pieprz i sól. Jak masa będzie gładka, zmocz dłonie w zimnej wodzie i formuj pulpety.
2. Na teflonową patelnię wlej oliwę, podgrzej i powoli układaj pulpety, smażąc je z każdej strony (ok. 5–7 min). Odłóż na talerz. Usuń z patelni resztki tłuszczu, włóż pulpety ponownie, zmniejsz ogień i polej mięso winem wymieszanym z keczupem. Gotuj ok. 10 min, mieszając. Dodaj bulion i trzymaj wszystko na ogniu ok. 30 min, aż sos zacznie gęstnieć. Podawaj na ciepło lub zimno z natką pietruszki.

Poncz z granatów
PRZYGOTOWANIE: bardzo łatwe
CZAS: 5 minut
KALORIE: 20 kcal

- pomarańcza ze skórką
- cytryna ze skórką
- 2 litry schłodzonej, naturalnie gazowanej wody mineralnej
- 1, 5 litra niesłodzonego soku z granatów

1. Owoce umyj dokładnie, wyszoruj skórkę, odetnij końcówki. Z każdego odkrój cztery plastry.
2. Do dzbanka wlej wodę, sok, wymieszaj i dodaj plastry owoców. Możesz wrzucić kostki lodu.


Pikantne ciasteczka serowe
PRZYGOTOWANIE: łatwe
CZAS: 15 minut
KALORIE: 140 KCAL

- 2 i 1/2 szkl. mąki razowej
- 1 i 1/4 łyżki proszku do pieczenia
- po: 1/2 łyżeczki pieprzu i soli
- 1 i 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/3 szklanki masła lub miękkiej margaryny (schłodzonej)
- 3 szklanki startego żółtego sera o ostrym smaku
- 1/3 szkl. mleka 2%

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, tymianek, pieprz i sól. Dodaj masło, poszatkuj je nożem i zagnieć ciasto.
2. Potem dodaj starty ser i delikatnie wymieszaj.
3. Dolej mleko, pomieszaj ostrożnie jeszcze raz.
4. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, posmarowanym masłem.
5. Ciasto nakładaj na foremkę łyżką albo formuj dłońmi małe placki.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C około 15 min, na złoty kolor.
7. Ciastka można podawać na ciepło lub na zimno. Każde ciastko aż w 20 proc. zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wapń.

Zielona sałata
z pieczarkami i ziarnem słonecznika
PRZYGOTOWANIE: średnio łatwe
CZAS: 15 minut
KALORIE: 110 kcal

- 10 dag pieczarek,
- główka sałaty zielonej
- rukola i roszponka
- liście świeżego tymianku
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika
- 2 i 1/2 łyżki octu winegret
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- pół cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- łyżka gorącej wody
- pieprz i sól

1. Oczyść pieczarki, pokrój je w plastry, skrop cytryną, żeby nie ściemniały. Sałatę umyj i osusz. W dużej misce wymieszaj sałatę, pieczarki i słonecznik.
2. Ocet i musztardę połącz w małej misce na jednolitą masę. Na końcu dodaj oliwę, wymieszaj wszystko i dolej wodę. Przed podaniem polej sałatę sosem. Posyp tymiankiem, pieprzem i solą.

Roladki z wędzonego łososia
PRZYGOTOWANIE: łatwe
CZAS: 15 minut
KALORIE: 20 kcal

- 8 plastrów wędzonego łososia
- 2 kubki twarożku light
- 2 łyżki kaparów
- łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
- pieprz, sól
1. Z plastrów łososia wytnij prostokąty ok. 36 cm x 15 cm.
2. Każdy plaster posmaruj twarożkiem, tak by brzegi (ok. 1 cm) zostały wolne. Posyp kaparami, skórką cytrynową. Dopraw solą i pieprzem. Zroluj rybę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 20 min.
3. Po wyjęciu zdejmij folię. Ostrym nożem pokrój roladę na porcje.

Jabłka z kruszonką i rodzynkami
PRZYGOTOWANIE: dość łatwe
CZAS: 20 minut
KALORIE: 150 kcal

- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. masła (schłodzone)
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 9 jabłek (bez gniazdek)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru

1. Rodzynki umyj, zalej przegotowaną wodą i zostaw, aż napęcznieją. Wymieszaj płatki, 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru i łyżkę cynamonu. Na końcu dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto.
2. Pokrój jabłka, wrzuć je do miski i polej sokiem z cytryny. Oprósz je pozostałą mąką, wymieszaną z 2 łyżkami cukru i łyżką cynamonu.
3. Ułóż jabłka na foremce do pieczenia. Dodaj rodzynki, skrop wszystko wodą, w której się moczyły.
4. Posyp jabłka „kruszonką” z ciasta i wstaw do piekarnika (150°C). Piecz, aż będą miękkie (ok. 30 min). Podawaj na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA