Składniki
1 ugotowany homar
1 cebula
250 ml słodkiej śmietanki
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
2 jaja
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 ml białego wina
50 g mąki pszennej
150 g maki semoliny
1 świeża kolendra
sól, pieprz, oliwa
1 cebula
250 ml słodkiej śmietanki
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
2 jaja
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 ml białego wina
50 g mąki pszennej
150 g maki semoliny
1 świeża kolendra
sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania
Homara tniemy na pół, wyjmujemy mięso z ogona i szczypiec. Resztę miażdżymy w moździerzu. Do nagrzanego rondla z oliwą wrzucamy pokrojoną marchewkę, podsmażamy, dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i zgnieciony czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy zmiażdżone resztki homara i białe wino, dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietankę. Gotowy sos przecedzamy przez sito. Mieszamy semolinę i mąkę pszenną dodając jaja, sól do smaku i wodę do konsystencji, mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy na posypaną mąką deskę, wyrabiamy ręką aż składniki dokładnie się połączą, wałkujemy na płaty grubości 2 mm. Zwijamy płat ciasta w rulon.Potem kroimy w grube paski grubości 2– 4 cm. Tak zrobiony makaron papardelle gotujemy w osolonym wrzątku 3– 5 minut. Odcedzony makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy.