Łosoś w aromatycznym pomarańczowym sosie

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 4 kawałki łososia (po 15 dag)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny

Sos:
- 5 dag masła
- 2-cm kawałek imbiru
- sok z 2 pomarańczy
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
1. Łososia opłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, natrzyj sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2. Na patelni rozpuść masło, delikatnie podsmaż obrany, posiekany lub starty na drobnej tarce imbir, wlej sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i gotuj na średnim ogniu około 5 minut, aż połowa sosu odparuje. Dopraw do smaku sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Zamarynowaną rybę ułóż na kratce do gotowania na parze i gotuj 6–8 minut. Delikatnie zdejmij, ułóż na talerzach, polej sosem pomarańczowym. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i mieszanką sałat przyprawionych sosem winegret.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA