Lasagne

Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa....
/ 03.10.2006 15:27

Składniki

  •  

    1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • czosnek (parę ząbków)
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • szklanka przegotowanej wody
  • olej do smażenia
  • oregano
  • bazylia
  • 1 pudełko makaronu lasagne
  • 30 dag sera żółtego
Sos:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 5/6 litra mleka
  • sól

Sposób przygotowania

Paprykę kroimy w paseczki, cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy.

Uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy się do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazyli. Gdy warzywa są już miękie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody. Sos dusimy jeszcze przez około 15 minut.

W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po pięc sztuk lasagne do osolonego wrzątku na 4 minuty.

Przygotowujemy sos beszamelowy. 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażke, nastepnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego.

Wąską blachę, smarujemy ją masłem, wlewamy trochę sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, nastepnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki plewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starkowany ser żółty.

Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA