Składniki:
- 4 grubsze kotlety schabowe bez kości
- 4 plastry żółtego sera
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Plastry mięsa dokładnie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek mięsa rozbij i natnij z jednej strony, by w środku powstała kieszeń.
- Porcje mięsa oprósz solą i pieprzem. Do środka każdej kieszonki włóż złożony plaster sera. Rozcięty bok dociśnij i zasklep, tak aby nie wystawał z niego ser.
- Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku rozmieszanym z mlekiem i na końcu w tartej bułce.
- Od razu kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Potem zmniejsz ogień, przykryj patelnię i pozostaw na niej kotlety na 3–5 min, aby doszły w środku.