Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa (drobiowego lub mieszanego)
- 10 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Dodatki:
- 1 jajko
- 10 dag sezamu do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
Do dekoracji:
- plasterki żółtego sera
- listki bazylii
Przygotowanie:
- Cebulę obierz z łusek i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż pieczarki z cebulą. Ostudź. Kajzerkę namocz w mleku. Kiedy dobrze nasiąknie, dokładnie odciśnij.
- Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną z pieczarkami cebulą, odciśniętą kajzerką, jajkiem i posiekanym szczypiorkiem. Masę dopraw solą i pieprzem. Po dokładnym wyrobieniu, formuj z niej niewielkie owalne kotleciki.
- Kotlety zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w sezamie. Usmaż na rozgrzanym oleju.
- Jeszcze ciepłe udekoruj żagielkami zrobionymi z nadzianych na wykałaczkę plasterków sera lub listków bazylii.