Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag twarogu półtłustego
- 2–3 szklanki mąki
- jajko
- 24 śliwki
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- cynamon
- starta skórka z pomarańczy
- sól
- cukier
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w posolonej wodzie. Następnie odcedź, utłucz lub przeciśnij przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia.
- W tym czasie wydryluj śliwki. Włóż do mocno posłodzonego wrzątku. Gotuj 2–3 minuty. Wyjmij, przestudź.
- Do zimnych ziemniaków dodaj starty ser, wbij jajko wsyp 1,5 szklanki mąki. Ze składników zagnieć ciasto, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt rzadkie) podsypując nieco więcej mąki.
- Łyżką nabieraj po małej porcji ciasta. Oprószonymi mąką dłońmi formuj kulkę, lekko rozpłaszcz i ułóż na niej śliwkę, owiń ciastem, ponownie formując kulę. Porcjami wrzucaj do posolonego wrzątku i gotuj około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Masło stop, zrumień na nim bułkę. Polej tym knedle, oprósz cynamonem i cukrem. Posyp paseczkami skórki pomarańczowej (i ewentualnie odrobiną maku).