Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 200 ml mleka
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- 2 dag drożdży
- 2 dag cukru
- 1/2 kostki masła
- skórka otarta z cytryny
- 12 dag orzechów włoskich
- 5 dag miodu
Sos:
- 1 puszka moreli
- 1/2 cytryny
- cukier waniliowy
- 1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Rozetrzeć drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Zagnieść ciasto, dodając jajko, mąkę, stopione masło, skórkę i szczytpę soli. Dokładnie wyrobić. Orzechy posiekać. Wymieszać z miodem.
- Ciasto podzielić na osiem części. Posmarować nadzieniem. Ukształtować knedle. Pozostawić do wyrośnięcia. Ustawić sito nad wrzącą wodą. Ułożyć na nim knedle. Przykryć ściereczką. Pozostawić na 20 minut.
- Wymieszać sok z cytryny i cukier. Polać morele. Zagotować. Wymieszać z mąką. Lekko podgotować. Polać knedle na talerzu.