Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 10 dag masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 dag cukru
- 25 dag twarożku homogenizowanego
- 17 dag mąki
- 8 dojrzałych moreli
- 8 kostek cukru
- 5 dag tartej bułki
- 2 dag cukru pudru
- sól
Przygotowanie:
- Zmiksować 6 dag masła, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wsypać mąkę. Dodać ser. Ponownie zmiksować. Umyć morele. Przekroić. Usunąć pestki.
- W miejsce pestek ułożyć kostki cukru. Podzielić ciasto na osiem porcji i zawinąć w nie morele. Zakleić. Uformować kulki.
- Włożyć do wrzącej wody. Gotować do wypłynięcia knedli na wierzch. Polać roztopionym masłem wymieszanym z uprażoną bułką tartą.