Składniki:
- 70 dag ziemniaków, najlepiej odmiany mączystej, rozpadającej się po ugotowaniu (np. Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw)
- 30 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- czerstwa bułka paryska
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania grzanek: bułkę paryską okrój ze skórki, pokrój na kromki, a następnie na małe kostki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną bułkę i usmaż rumiane grzanki. Odstaw z ognia, ostudź, posyp posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Lekko przestudź, po czym obierz, zmiel w maszynce, ewentualnie przeciśnij przez praskę lub utłucz. Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę, dodaj przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy około 4 cm i pokrój go na kawałki grubości 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszcz lekko dłonią.
- Na środku każdego placuszka z ciasta ułóż łyżkę grzanek z natką pietruszki, zlep i uformuj kulę. Tak przygotowane knedle wkładaj partiami do dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Zamieszaj i zagotuj pod przykryciem. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, odkryj garnek i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Gotowe wyjmij łyżką cedzakową.