Knedle szpinakowo-żurawinowe

Oczyść i dokładnie umyj szpinak. Połowę wrzuć do gotującej się osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimną wodą, osącz na sitku, mocno odciśnij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinę. Pokrój chleb w kostkę o boku 1 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
/ 27.05.2013 09:57

Składniki

  • 700 g młodego szpinaku

    Knedle szpinakowo-żurawinowe

  • sól
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 300 g czerstwego białego chleba
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 jajka (Klasa M)
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 120 g sera gorgonzoli
  • 12 listków szałwii

Sposób przygotowania

Oczyść i dokładnie umyj szpinak. Połowę wrzuć do gotującej się osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimną wodą, osącz na sitku, mocno odciśnij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinę. Pokrój chleb w kostkę o boku 1 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim połowę cebuli. Dolej mleko i całość podgrzej. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć posiekany szpinak do mleka i zmiksuj go dokładnie przy pomocy malaksera. Przesyp chleb do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 40 g żurawiny, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przykryj masę folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pokrój gorgonzolę na 8 równych kawałków. Z przygotowanej wcześniej masy uformuj zwilżonymi rękami 8 knedli. W każdym knedlu zrób zagłębienie, wciśnij w nie kawałek sera, zamknij otwór i wyrównaj okrągły kształt knedla. Gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
Pozostałą cebulę zeszklij na 1 łyżce rozpuszczonego masła. Dodaj pozostały szpinak i duś go pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W innym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj listki szałwii oraz 20 g żurawiny i całość smaż przez 1 minutę. Wyłów knedle szpinakowo-żurawinowe łyżką cedzakową i osącz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masłem szałwiowo-żurawinowym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)