Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- szklanka mąki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
Farsz:
- 40 dag gotowanego mięsa (np. drobiowego, wieprzowiny)
- spora cebula
- łyżka oleju
- pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, włóż do miski, dodaj jajka, mąkę, dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli oraz gałki muszkatołowej, zagnieć gładkie ciasto.
- Przygotuj farsz: cebulę obierz, drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając, lekko podsmaż, przestudź. Mięso zmiel, połącz z cebulą, dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Ciasto ziemniaczane podziel na 8 dużych części, lekko spłaszcz, nadziej przygotowanym farszem, zlep okrągłe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, smaż partiami na rumiano na oleju. Podawaj z zieloną sałatą i pokrojoną czerwoną cebulą.