Składniki:
Na kluski:
- 50 dag naturalnego serka homogenizowanego (2 opakowania)
- 2 jajka
- szklanka mąki
Do polania:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 3–4 łyżki cukru (do smaku)
- wanilia
- cynamon
Przygotowanie:
- Jajka umyj i osusz. Żółtka oddziel od białek. Serek utrzyj z żółtkami na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej. Lekko wymieszaj. Mąkę przesiej, wsyp do masy serowej i wymieszaj ciasto. Uformuj je w wałeczek średnicy ok. 3 cm.
- W dużym płaskim garnku zagotuj osolony wrzątek. Łyżką maczaną we wrzątku odcinaj z ciasta kluski i wrzucaj do wody. Zamieszaj i gotuj około 5 minut na średnim ogniu. Gdy kluski wypłyną, dogotuj je jeszcze przez 2 minuty.
- Ugotowane kluski wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową i dokładnie osącz z wody. Przełóż na półmisek.
- Na patelni rozpuść masło. Wsyp bułkę tartą i mieszając drewnianą łyżką, podsmaż.