Składniki:
- 30 dag ziemniaków
- 60 dag twarogu
- po 10 dag mąki ziemniaczanej i masła
- 3 jajka
- 5 dag mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- sos owocowy
- sól
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, przeciśnij przez praskę.
2. Twaróg zmiel, przetrzyj przez sito. Zmiksuj z połową masła i żółtkami. Wymieszaj z ziemniakami. Zagnieć z mąką ziemniaczaną i ubitymi białkami.
3. Z ciasta formuj wałki, podsypując je mąką. Lekko je spłaszcz, krój ze skosa na kawałki. Kluski ugotuj.
4. Bułkę zrumień na pozostałym maśle. Wrzuć do niej kluski, wymieszaj. Podawaj z duszonymi owocami.
2. Twaróg zmiel, przetrzyj przez sito. Zmiksuj z połową masła i żółtkami. Wymieszaj z ziemniakami. Zagnieć z mąką ziemniaczaną i ubitymi białkami.
3. Z ciasta formuj wałki, podsypując je mąką. Lekko je spłaszcz, krój ze skosa na kawałki. Kluski ugotuj.
4. Bułkę zrumień na pozostałym maśle. Wrzuć do niej kluski, wymieszaj. Podawaj z duszonymi owocami.