Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 małych białych parzonych kiełbasek
- 1 cebula
- 3–4 łyżki marynowanych zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 3–4 gałązki tymianku
Na glazurę:
- 1/2 szklanki pikantnego keczupu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2–3 ząbki czosnku
- 5-cm kawałek świeżego imbiru
- słodka i ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj glazurę do smarowania kiełbasek: keczup wymieszaj z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na drobnej tarce obranym imbirem i dopraw mieloną papryką, pieprzem i solą.
- Kiełbaski posmaruj glazurą, nakłuj kilkakrotnie patyczkami do szaszłyków. Ułóż obok siebie i zepnij bambusowymi patyczkami. Pomiędzy kiełbaski powciskaj oliwki. Posmaruj z wierzchu glazurą.
- Ułóż na tacce do grillowania razem z plastrami cebuli. Posyp gałązkami tymianku. Piecz nad żarzącymi się węglami na rumiano z obu stron przez 20 minut. W połowie pieczenia kiełbaski obróć i posmaruj glazurą.