Karp z migdałami i miodem - przepis na pyszne Święta

Karp z migdałami i miodem to przepyszna propozycja na wigilijny stół.
/ 12.05.2008 16:25
DRUKUJ PRZEPIS
Karp z migdałami i miodem - przepis na pyszne Święta fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg karpia
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny.
Przygotowanie:

Rybę oskrobać z łusek i  natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Następnie pokroić w dzwonka i podsmażyć na rozgrzanym oliwie, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni. Masło rozpuścić, dodać miód, imbir, cynamon i migdałowe płatki, wymieszać. Polać sosem. Piec w temp. 180 st. C przez 15 minut.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA