Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 20 dag łuskanego grochu w połówkach
- 3 dag suszonych grzybów
- 5–6 łyżek oleju
- 3–4 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca
- majeranek
- cząber
- pieprz ziarnisty, sól
Przygotowanie:
- Kapustę pokrój, włóż do garnka. Dodaj umyte grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i czarny pieprz do smaku. Podlej 2 szklankami wody. Gotuj godzinę na małym ogniu.
- Groch opłucz, zalej przegotowaną wodą, mocz 30 min. Zalej świeżą wodą, dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru oraz pół łyżeczki soli. Gotuj 30 min na wolnym ogniu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany i odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj do gotującej się kapusty. Włóż ugotowany groch, wymieszaj i gotuj razem jeszcze około 10 minut.