Składniki:
- 50 dag kiszonej kapusty
- cebula
- jabłko
- 6 suszonych polskich śliwek
- kilka suszonych pomidorów
- puszka pomidorów
- 3–4 łyżki żurawiny
- 3 łyżki oleju
- kminek
- majeranek
- czosnek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, włóż cebulę i smaż kilka chwil na małym ogniu. Dodaj pokrojoną kapustę, obrane i pokrojone na kawałki jabłko, drobno pokrojone śliwki i suszone pomidory, a także kminek, majeranek i posiekany czosnek.
- Wlej ocet balsamiczny i 150 ml wody. Duś na małym ogniu ok. 35 min, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie. Następnie dodaj pomidory z puszki i żurawinę. Dopraw danie solą i pieprzem. Duś jeszcze 20 min.