Kapuściany przekładaniec

Przedwiośnie z warzywami!
/ 26.02.2008 16:50

Składniki:
- 1 główka kapusty
- 40 dag mielonego mieszanego mięsa
- 10 dag startych pieczarek
- 1 jajko
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 kajzerka
- 1 kostka bulionowa
- 1,5 szklanki gorącej wody
- sól i pierz
- koperek

Mięso mielone dokładnie wymieszać z posiekaną i zeszkloną na oleju cebulą, startymi pieczarkami, jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć głąb, podzielić ją ostrym nożem na 4 części, uważając by się nie rozpadły. Poszczególne liście poprzekładać farszem, ćwiartkami kapusty złożyć w całość. Ćwiartki spiąć szpilkami do szaszłyków, obwiązać. Na dno garnka wlać pół bulionu z kostki, włożyć kapustę, zalać resztą bulionu, dusić, aż liście będą miękkie, posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA